"Cornelis winnaar beste straattheateract op Festival Onderstroom in Vlissingen met een kar vol stoere vissersverhalen"

Omroep Zeeland

Cornelis

Vaste voorstelling 2013-nu

Cornelis

Cornelis is een mythische figuur die het midden houdt tussen een visser en een jutter. Met zijn zeilkar duikt hij op op plaatsen waar oude verhalen ten prooi dreigen te vallen aan sloophamer, graafmachine of vergetelheid. Waar wijken gesloopt worden, dijken worden doorgestoken, land wordt drooggelegd of industrieterrein oprukt redt Cornelis dierbare herinneringen.

Cornelis redt de verhalen en laat ze zien aan wie maar wil: zonder tekst met behulp van een projector. Hij koestert ze, wekt ze tot leven en poetst zijn eigen rol in het geheel graag wat op. In het ruim van zijn voertuig bewaart hij Zuiderzeeverhalen, maar ook verhalen die hij vangt op andere plekken.

In december 2013 ging de voorstelling in première in Nagele. Het publiek maakte een wandeling buitendijks, langs de oevers van de voormalige Zuiderzee, voordat ze met warme drank en dekens werden ontvangen op onze thuisbasis.

op locatie & op straat

Cornelis is te boeken als vrij rondzwervende straatact voor festivals of als op maat gemaakte locatievoorstelling.

In oktober 2016 speelde Verhalenvisser Cornelis in IJmuiden tijdens  industriecultuur IJmuiden. In Vishal D vertelde Cornelis het verhaal van IJmuiden met op maat gemaakte stop-motion video’s. Bekijk hier de foto’s.

De locatievoorstelling is in het najaar van 2014 gespeeld in de uiterwaarden bij Brummen waar de eeuwenoude boerderij ’t Halfvasten plaats moest maken voor de IJssel.

In de zomer van 2014 was Cornelis te zien als rijdende beeldende straatact op onder andere Oerol en de Mooi Weer Spelen in Delft. Op festival Onderstroom in Vlissingen won Cornelis de eerste prijs voor de beste straatact.

 

zonneschip

Het driewielige voertuig van Cornelis is helemaal zelfvoorzienend. Met 4 zonnepanelen van elk 200 wattpiek en een electromotor van 750w kan de kar in de zon non-stop rondrijden. Geruisloos en met een topsnelheid van 15 km per uur! Maar ook in het donker kan de kar op pad: met opgeladen accu’s is de actieradius zo’n 5 km.

Anderen over Cornelis

Mythen en mysteries in Midsland

Cornelis op Oerol

‘Poetsen-poetsen’ beveelt Cornelis de Sagenvisser een man in het publiek. Driftig wrijft de bezoeker met een doek over de zonnepanelen en hop, daar schiet de kar de dorpsstraat van Midsland in.

Lees meer in de dagkrant van Oerol.(17-6-2014)

Cornelis redt eeuwenoude verhalen van 't Halfvasten

‘Cornelis, die als jutter langs de IJssel gaat om verhalen te sprokkelen en uiteindelijk spectaculair verdwijnt, de oude verhalen meenemend.’

Lees meer over Cornelis op Halfvasten op het blog van Stichting IJsselhoeven.

en in de Stentor (13 september 2014)

'Hee visser, let op je roer!

Cornelis speelt ook als op maat gemaakte schoolvoorstelling. In november 2013 speelden we 4 try outs op scholen in Noordoostpolder. In november 2014 speelden we op uitnodiging van de Flevomeerbibliotheek van Urk buiten in het park.

Lees meer in ’t Urkerland

Ook op muziekfestivals!

De zonnekar brengt Cornelis overal waar hij rijden kan. Onvermoeibaar brengt hij zijn verhalen aan de man. ‘Zeemeermin, echt gebeurd, echt waar!’.

Cornelis op Westerpop in Delft

Cornelis bij Breda Barst (0:50)

Foto's

video

Credits

credits

concept en spel: Rutger Bergboer
concept en techniek: Liset Moerdijk
regie en animatie: Rutger Buiter
eindregie: Jeannette van Steen
compositie en geluid: Dennis van Tilburg
kostuum: Teunis Ruiten
illustraties: Gert Vriend
bouw voertuig: Paul Andela

watereffecten ’t Halfvasten: Arjan van Drunen

zakelijke leiding: Fyke van Amerongen
vormgeving publiciteit: lab13
catering: Truus Vlaming
schoolvoorstelling: Monica Sierat (Muzisch Centrum) en Rutger Bergboer
pers: Bode Media

foto’s
Freddy Schinkel, Rutger Buiter, Ria Soetendal – van de Grint, Firi den Hoedt, Jan Loonstra, Mark Prins, Koos Prins, Prins te Paard

verkoop straatact: Paul Giesen

met dank aan

Joost en Afke Moerdijk, Wim Mastebroek, Egbert Mastebroek, Muzisch Centrum, Flevomeerbibliotheek Emmeloord en Urk, Edgar Waiboer, Bas Klaui, Thijs Tromp Meesters, Henry van der Gaast, Betty Koekkoek, Marianne van der Ploeg, Pieter-Jan Vlaming, Bram en Ria Soetendal, ZOS Emmeloord, fam Geluk, fam Zelhorst, fam Papma, ID11, fam Oosterlaan, Andy Hein, fam vd Herberg, havenmeesters Schokkerhaven, Acanthus bloemen en vele anderen….

Cornelis op 't Halfvasten

dank aan: Stichting IJsselhoeven, Maarten Marijnissen, fam Wassink, Erwin Schemmekes, Nelie en Marinus Bergboer, Silke&Toep, Jan Loonstra, Metz AV

mogelijk gemaakt door:

Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ed & Willem, Andela Techniek en Innovatie, Mechanisatiebedrijf Naaktgeboren.

Menu sluit menu

PRINS TE PAARD
Havenweg 22

8308 RJ Nagele
06 166 00 477

icon-black-mail   icon-black-facebook  icon-black-twitter

Bewaren